tirsdag den 24. januar 2012

Marias kotelet fad



Du skal bruge:
  • 4 koteletter
  • 400g valfri grønt
  • ½L fløde el. cremefine
  • Salt, peber o.l.
Sådan gør du:
  1. Kryd' koteletterne og brun dem på panden.
  2. Skær dine yndlingsgrønsager ud og kom dem i et ildfastfad. Jeg har her brugt gulerødder, løg, champignon, agurk og tomat.
  3. Kom de brunede koteletter ovenpå og hæld fløden over.
  4. Ind i ovnen i ca. 30-45 min. ved 180 grader.
  5. Serveres med vilde ris og en god salat.

Fondantkager med biltema - 2 års fødselsdag





Disse kager lavede jeg til min søn Viktor's 2 års fødselsdag. Både han og gæster var imponeret! Og jeg må selv indrømme jeg var ret stolt over dem, og så smagte de bare super godt!

Kagen var af lyse lagkagebunde med 1 lag jordbærmousse og 2 lag daim creme, smurt op med grøn palmin smørcreme og så var den blevet overhældt med grøntfarvet kokos for at få en "græs agtig" effekt. Synes det fungerede ret godt, og kokos smagen gik faktisk ganske glimrende i spænd med alt andet i kagen. Og så blev den pyntet med hjemmelavet MMF, lys og købte små metal legetøjs biler.

Opskriften på lagkagebunde kan du finde HER.

Jordbærmousse - nok til 2 lag i en alm. lagkage.
Du skal bruge:

  • 1 ps. frosne jordbær
  • ½L fløde
  • 1 spsk sukker
  • 1 vaniljestang
Sådan gør du:
  1. Kom de frosne bær i en gryde sammen med sukker, vaniljekorn fra vaniljestangen OG vaniljestangen. (Alt smag sidder faktisk i stangen ;-)) og hæld vand på indtil det dækker. Dette skal have et lille bitte opkog, bare for at dræbe evt. bakteriere.
  2. Sigt væden fra (OBS: Smid ikke væden ud, kig længere nede i indlægget)
  3. Hæld bærmosen i en skål med låg og stil det på køl et par timer.
  4. Pisk fløden helt stiv og vend forsigtigt jordbærmosen i.
  5. Sæt blandingen på køl endnu et par timer og så er det klar til at komme i din kage.


Basic chokolade creme, nok til ca. 3 lag i en alm. rund lagkage.

Du skal bruge:

  • 3-400g Marabou Daim
  • ½L fløde
Sådan gør du:
  1. Kom fløden i en gryde og bræk chokoladen ned i.
  2. Tænd på det laveste blus og smelt det sammen imens du røre godt i det.
  3. Stil det efterfølgende på køl til næste dag - det skal stå min. 8 timer.
  4. Den næste dag: Pisk det stift med en elpisker og anvend det straks i din kage.


Palmin smørcreme, opskriften passer til 3 alm. runde kager.
Du skal bruge:

  • 225g blødt smør
  • 225g palmin
  • 900g flormelis
  • 5 spsk koldt mælk
  • 3 tsk. vaniljesukker

Sådan gør du:
  1. Kom det hele i en skål og pisk det godt med elpiskeren.
  2. Smag den til - evt. skal der mere vanilje i.
  3. Put pastafarve i hvis du vil have den farvet, og pisk farven godt ind i.
  4. Og så er du klar til at smørre din kage op....
OBS: Evt. rester kan snildt fryses ned og gemmes til senere brug.

Opskriften på MMF kan du finde lige HER.

Hjemmelavet Jordbærsaft


Sidst jeg lavede fondant kager (til min søns fødselsdag), skulle der bl.a. jordbærmousse  i. Og jeg synes det var synd at smide alt den lækre jordbær-saft-noget ud. Jeg har aldrig kogt saft selv før, så jeg fattede knoglen og ringede min mor op og spurgte om det var saft jeg havde kogt ;-) Og ja det var det. Jeg hældte det derfor op i et glas, og mums hvor var det godt. Personligt synes jeg det var liiiidt lækkert med en stærk jordbærsaft - da den var dejlig lun i hvertfalde. Da den var afkølet synes jeg den var for stærk, så der fortyndede jeg den lidt.

Alt du skal gøre er at koge en pose frosne jordbær med ca. 4 dl vand og 5 spsk sukker. Når det er kogt sigter du saften og bær hver for sig. Saften er klar til brug med det samme. Mosen kan du jo altid gemme og bruge oven på din havregrød eller lign. :-)

Marsh Mellow Fondant - "MMF"


MMF er en forkortelse for 'Marsh Mellow Fondant' - altså en fondant lavet af skumfiduser. Personligt synes jeg den hjemmelavet MMF smager 100 gange bedre end købt færdiglavet fondant. Dog kan MMF godt være ret tricky at bruge, den tørrere NEMT ud, og bliver mærkelig når man farver det - i hvert falde hvis man farver det sort i og med der skal en del i for at få det ordenlig sort, og så bliver det altså en mærkelig masse. Så jeg har helt klart lært at skal man bruge sort farve - så KØB færdiglavet OG færdigfarvet sort fondant - så får man altså det bedste resultat!
MMF er super nem at lave, det ta'r max 10 min at lave 1 portion og i 1 portion er der nok til 1 låg - altså til at dække 1 alm. lagkage. Hvis du vil have pynt på, så lav ½-1 ekstra portion. :-)

MMF - Marsh Mellow Fondant, opskrift.

15 skumfiduser (De bedste er dem fra Netto, ellers bare spørg for det er dem der kan grilles)
2 spsk. vand
1 spsk. olie
350g flormelis

Sådan gør du:
  1. Skumfiduser, vand og olie kommes i en microskål og kommes i microovnen. Det må IKKE bulrekoge og SKAL omrøres hver 30 sek. Det skal have ca. 1 min i alt.
  2. Tilsæt flormelis lidt efter lidt til det har en god konsistens ala modelervoks. Hellere bruge mindre flormelis end opskriften siger, end at lave den for tør, så føl dig frem.
  3. Ælt MMFén godt og brug gerne maizena på bord og hænder så den ikke hænger i.
  4. Når den er æltet godt skal den bruges med det samme. Ellers pakkes den godt ind i madfolie og i en lufttæt frysepose og ind i et skab eller skuffe.
Skal din MMF farves, så kommer det meget an på hvilken farve du bruger. Hvis den skal farves med alm. pastafarve, så skal dette gøres inden flormelis kommes i. Hvis det skal farves med pastafarve, så skal dette gøres når MMFén er færdig-æltet.

Det bedste resultat mht. farvning er at bruge pastafarver. Som nævnt før her på bloggen, så farver de bare bedre igennem og giver dejlige klare farver, hvor frugtfarve giver pastel-agtige farver. Så invenster i gode pastafarver - det kan godt svare sig i længden!

Banan cupcakes med chokolade frosting

Disse cupcakes var ungerne helt vilde med - forståeligt. For banan og chokolade er jo bare super lækkert sammen!

Banan cupcakes - 12 stks.

Du skal bruge:
  • 2 æg
  • 1 vaniljestang
  • 1 tsk bagepulver
  • 200g mel
  • 1 knivspids salt
  • 115g blødt smør
  • 150g sukker
  • 3 bananer
OBS: ALT SKAL HAVE STUETEMP. FØR DU GÅR IGANG.

Sådan gør du:
  1. Sæt ovnen på 180 grader.
  2. I en skål blandes de tørre ingredienser.(- vaniljestang)
  3. I en anden skål piskes æg, smør, most banan og vanilje sammen.
  4. Tilføj de tørre ingredienser og pisk til det lige er blandet. Må ikke 'overmixes'.
  5. Bages i ca. 27 min., midt i ovnen.
  6. Køles helt af før du pynter dem.

Chokolade frosting, til ca. 12 cupcakes.

Du skal bruge:
  • 1 pk. flormelis
  • 2½ dl kakao
  • 180g blødt smør
  • 1 dl lun mælk
  • 3 tsk. vaniljesukker

Sådan gør du:
  1. Det hele kommes i en skål og piskes til en luftig creme. Super nemt!

Chokolade cupcakes med chokolade frosting


Disse lækre cupcakes vagte stor glæde da jeg serverede dem til min søns fødselsdag. Og mixet af chokolade med mere chokolade er bare altid en sand 'winner'.

Chokolade cupcakes - 12 stk.

Du skal bruge:
  • 50 g kakaopulver
  • 240 ml kogende vand
  • 175 g mel
  • 2 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • 113 g usaltet smør
  • 200 g sukker
  • 2 store æg
  • 2 tsk vanilje
(Husk at ALT skal have stue temperatur før du går igang!)

Sådan gør du:
  1. Kogende vand og kakaopulver røres godt og sættes til afkøling.
  2. Mel, bagepulver og salt blandes i en skål for sig.
  3. Smør og sukker piskes sammen i en anden skål. Æggene piskes i et af gangen og vaniljen tilsættes.
  4. Tilsæt mel blanding, pisk kun blandingen til det lige er blandet.
  5. Tilsæt kakao blandingen og rør indtil blandingen er glat.
  6. Bages ved 190 grader (210 varmluft) i ca. 20-25 min. Husk at tjekke med en tandstik hvis du er i tvivl.
  7. Lad dem afkøle helt på en rist før du pynter.

Chokolade frosting

Du skal bruge:
  • 1 pk. flormelis
  • 2½ dl kakao
  • 180g blødt smør
  • 1 dl lun mælk
  • 3 tsk. vaniljesukker
Sådan gør du:
  1. Det hele kommes i en skål og piskes til en luftig creme. Super nemt!

Chokolade boller



Mums.... Super lækre chokolade boller, som bare vakte god glæde ved ungerne da jeg havde bagt dem! De er så gode, og specielt når de lige er kommet ud af ovnen og chokoladen stadig er smeltet - mums!

Opskriften er den samme som mine alm. boller, jeg har bare æltet 100g hakket chokolade med ind i dejen da den blev æltet. Ellers er fremgangs måden præcis den samme. :-)

Lækre lune boller


Hvem elsker ikke nybagte lune lækre boller? Jeg ved at jeg elsker dem, og at jeg har en familie der gør! Her kommer den bedste opskrift jeg har.


Alm. boller - ca. 25 stk.

Du skal bruge:
  • 500g mel
  • 75g margerine
  • 50g gær
  • 1 æg
  • 2½ dl mælk
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt

Sådan gør du:

  1. Lun mælken og opløs gæren heri.
  2. Tilsæt melet og de øvrige ingredienser og ælt til dejen er glat og ensartet.
  3. Del dejen i tre lige store kugler og lad dem hvile et par minutter.
  4. Form kuglerne til 25 boller, og læg dem på en bageplade, og lad dem hæve lunt og tildækket indtil de har dobbelt størrelse (Ca. 30 min.)
  5. Imens bollerne hæver, skal du opvarme ovnen til 220 grader (Varmluft: 200 grader).
  6. Pensel bollerne med sammenpisket æg, og bag bollerne midt i ovnen i ca. 10 min.
 



mandag den 23. januar 2012

Kagemand



Til fødselsdage høre der sig kagemand med glasur, slik og 'hår' til - så her er opskriften på de vandbakkelses kagemænd jeg lavede til min søns fødselsdag. De kan godt være lidt svære at lave - og nogle gange kikser det også for mig, men som regl kan det faktisk reddes med lidt ekstra glasur eller slik ;-)

Vandbakkelses dej til 1 kagemand.

Du skal bruge:
  • 3 dl vand
  • 100 g margarine
  • 150 g mel
  • 3-4 æg

Sådan gør du:
  1. Vand og margarine kommes i en gryde og koges op.
  2. Mel tilsættes og 'bages' sammen i gryden. Det er færdig når dejen hænger sammen og slipper gryden.
  3. Tag det af komfuret og lad det køle lidt (ca. 5 min).
  4. Pisk æggene i et af gangen, og pisk godt i mellem hvert æg.
  5. Dejen kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud på en plade som en kagemand/kone i et ½ cm tyndt lag. (OBS: Hvis man ikke ejer en sprøjtepose kan man sagtens fordele den med en ske, det har jeg hidtid gjort)
  6. Kagemanden bages i ca. 20 - 30 minutter ved 200 grader, og tages ud når kagemanden er gyldenbrun.

Vær opmærksom på at en for tidlig udtaget vandbakkelse falder sammen - og ovnlågen må IKKE åbnes før der er gået min. 20 min., ellers falder den sammen.

Den afkølede kagemand pyntes med glasur og slik hvorefter den serveres. :-)

Regnbue cupcakes



Disse regnbue cupcakes var super nemme og super lækre. Lavede dem til min søns 2 års fødselsdag, og han var helt vild da han tog en bid og så alle de fine farver derinde i.

Regnbue cupcakes - 14 stk.
Du skal bruge:
  • 100g blødt smør.
  • 125g sukker.
  • 3 æg.
  • 1 tsk. vaniljesukker.
  • 200g mel.
  • 1½ tsk. bagepulver.
  • 1 knivspids salt.
  • ½ dl mælk.

Sådan gør du:
  1. Forvarm ovnen til 200 grader. (Varmluft: 180 grader) og gør muffinsforme klar.
  2. Pisk smør og sukker hvidt og luftigt. Tilsæt æggene et af gangen, og pisk det godt. Tilæt vanilje.
  3. Rør mel, bagepulver og salt sammen i en anden skål.
  4. Rør det hele godt sammen og tilsæt mælk.
  5. Del dejen i en masse mindre skåle, og farv hver skål i hver sin farve. Jeg har brugt pastafarver, da jeg personligt synes det giver det bedste resultat.
  6. Læg en god klat af hver farve dej i hver papirsform indtil den er ca. 2/3 fyldt.
  7. Fyld det i formene og bag kagerne ca. 18-20 min. Stik i den for at se om de er klar, hvis der hænger kage ved gaflen/træspyddet, så er de ikke færdige.

Disse blev blot pyntet med en omgang almindelig glasur og chokolade flager :)

Vanilje cupcakes



Her kommer opskriften på nogle super lækre vanilje cupcakes jeg har lavet. Bestemt ikke sidste gang de skal laves, de er hverken for søde eller noget, så der er plads til en masse god frosting ;-) Her er de dog 'bare' med chokolade glasur til min søde søns 2 års fødselsdag. Han synes de smagte dejligt.

Vanilje cupcakes - 14 alm. styks.

Du skal bruge:
  • 100g blødt smør.
  • 125g sukker.
  • 3 æg.
  • 1 tsk. vaniljesukker.
  • 200g mel.
  • 1½ tsk. bagepulver.
  • 1 knivspids salt.
  • ½ dl mælk. 

Sådan gør du:
  1. Forvarm ovnen til 200 grader. (Varmluft: 180 grader) og gør muffinsforme klar.
  2. Pisk smør og sukker hvidt og luftigt. Tilsæt æggene et af gangen, og pisk det godt. Tilæt vanilje.
  3. Rør mel, bagepulver og salt sammen i en anden skål.
  4. Rør det hele godt sammen og tilsæt mælk.
  5. Fyld det i formene og bag kagerne ca. 18-20 min. Stik i den for at se om de er klar, hvis der hænger kage ved gaflen/træspyddet, så er de ikke færdige.

søndag den 1. januar 2012

Okseculotte ala Hvidløg med flødekartofler, grønt og flütes

Ammenamme. Dette er bare SÅ lækkert! Okseculotte ala hvidløg med flødekartofler, grønt (ærter og majs) og hvidløgsflütes til! Det var hovedretten Nytårsaften 2011/2012 herhjemme, i forrige indlæg kunne du se hvad vi fik til forret, og her var så hovedretten. Desserten får i også at se i dette indlæg, men den er ikke hjemmelavet, så ingen opskrift eller noget - men har en plan om selv at forsøge mig med den en anden god gang!

Okseculotte ala hvidløg

Du skal bruge:
  • 1 okseculotte
  • En MASSE hvidløg
  • Salt og peber

Sådan gør du:
  1. Stik en masse huller i culotten og prop en masse hvidløgsfed ned i hullerne, husk at 'afskal' hvidløgsfedene.
  2. Krydder med godt med salt og peber og smid den op i et ovnfad.
  3. Og så skal den bare ind i ovnen indtil den er rosa eller gennemstegt - alt efter hvad i er til. Følg stege-guiden på pakken, eller brug et stegetermometer, stegetiden afhænger af str. på kødet! Husk at lade kødet hvile efter den er færdigstegt - så bliver den super god.
Flødekartofler, til 4 pers.

Du skal bruge:
  • 1 kg kartofler
  • ½ l piskefløde
  • Salt, peber og løgpulver efter smag
Sådan gør du:
  1. Skræl kartofler og skær dem i skiver.
  2. Kom skiverne op i et ildfast fad og hæld fløden over.
  3. Krydder med salt, peber og løgpulver og smæk fadet i ovnen.
  4. Det er færdig efter ca. 1 time ved 200grader.
Hvidløgsflütes er købt færdigt, og majs og ærter ligeledes - så de behøver ikke nogen yderligere opskrift!

Desserten var en brownie islagkage - desværre ikke hjemmelavet, men tror næppe den kan være så svær at lave!? Men lækker DET var den!

Tarteletter med høns i asparges


Dette var vores forret igår til Nytårs aften - Tarteletter med høns i asparges. Total yndlings forret herhjemme, både for mig og kæresten, men også ungerne elsker den. (I næste indlæg kan du se hvad vi fik til forret!)

Tarteletter med høns i asparges - the easy way.

Du skal bruge:
  • 1 pose kogt hønsekød
  • 1 stor dåse asparges
  • ½L fløde eller mælk
  • Maizena jævning
  • Salt / Peber.
  • 1 pk. tartelet bunde
Sådan gør du:
  1. Åben asparges og sigt væsken ned i en gryde - gem aspargessnitterne til senere.
  2. Kom fløden op i gryden og kog væskeblandingen godt op.
  3. Jævn væsken med maizena jævning indtil det tykner godt.
  4. Kom hønsekød og asparges snitter ned i den tykke sovs og lad det små-koge med et par minutter.
  5. Smag til med salt og peber.
  6. Lun tartelet bundene, og servér!
  7. Pynt evt. med aparges snitter, tomat skive, agurk skive, eller noget persille - kun fantasien sætter grænsen!